Diş Hekimliği Fakültesi - dishekimligi@gelisim.edu.tr


 Endodonti


Endodonti Ana Bilim Dalı, dişlerin kanal tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Dişi oluşturan mine ve dentin dokularının altında sinir ve damarları içeren pulpa dokusu bulunmaktadır. Pulpa dokusu, kök kanalları içinde bulunmakta ve dişin kök ucundan çene kemiğine bağlanmaktadır. Dişin travma ile kırılması veya çürük oluşumu nedeniyle pulpa dokusu ağız ortamına açılabilir.

Böyle durumlarda ağız içinde bulunan mikroorganizmalar kök kanallarını enfekte eder. Bu durumda dişler ağrı, şişlik ve hatta iltihaplanmayla sonuçlanır. Bu durumda Endodontik tedavi (kanal tedavisi) ile kök kanalları tamamen boşaltılıp kök kanal dolgusuyla tekrar iltihaplanmasının önlenmesi sağlanır. Kısacası endodonti bir dişin çekilmesini engelleyip, uzun yıllar dişin ağız içinde fonksiyonun devam etmesini sağlar. Ayrıca daha önceden eksik ve düzgün yapılmayan kanal tedavilerinin tekrarlanması ile (retreatment) dişin yine iyileştirilerek ağızda kalması sağlanabilmektedir.

Günümüzde dijital röntgen cihazları, elektronik kök boyu ölçüm cihazları, döner eğe sistemleri ve uyumluluğu yüksek dolum maddeleriyle endodontik tedavilerinin başarısı yüzde 95’lere kadar ulaşmıştır. Geçmişte ağrıyan dişin çekilmesi düşüncesi yerine mümkün olduğu kadar doğal dişin ağızda kalması hedeflenmektedir.  


Akademik Kadro






diş hastanesi