Diş Hekimliği Fakültesi - dishekimligi@gelisim.edu.tr


 Ortodonti


Ortodonti diş hekimliği; diş ve çenenin uygun olmayan pozisyonlarının teşhisi, önlenmesi ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi ile güzel bir gülümsemeye sahip olmanın yanı sıra çiğneme kabiliyeti ve sağlıklı dişler elde edilir.

Ortodontik tedavinin temel amacı, çenede bulunan dişlerin düzenli bir şekilde sıralanması ve bu dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu bir şekilde kapanışın elde edilmesidir. Ortodontik tedaviler de gülüş estetiği, çiğneme, konuşma ve solunum gibi fonksiyonların düzeltilmesi hedeflenmektedir.

Ortodontik tedaviler klinik muayenenin ardından hastadan alınan röntgen, fotoğraf ve alçı modeller üzerinde ölçümler yapılarak tedaviye başlanır. Çeneler arası ilişkiyi düzenlemek için kullanılan ağız içi/ ağız dışı apereyler ile hareketli olarak dişler üzerine yapıştırılan braketlerle sabitlenerek gerçekleştirilir. Diş teli tedavisi her hastanın ortodontik problemine göre değişiklik gösteren konservatif bir tedavi yöntemidir. Çocuk veya erişkin hastalarda ortodontik tedaviler, yaş sınırlaması olmaksızın yapılabilmektedir. Ağır iskeletsel çene bozukluklarının tedavileri ise ortognatik cerrahi uygulamaları ile düzeltilebilmektedir.

Ortodontik tedaviler genellikle 8 ay ile 30 ay arasında değişen bir periyotta devam edebilir. Bir hastanın diş teli takma süresi ortalama 18 ila 28 ay'dır. Ortodontik tedavi bitiminde teller çıkarıldıktan sonra dişlerin yeniden eski haline dönmemesi için pekiştirme apareyleri uygulanır.  

Akademik Kadro


Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Özkan (Ana Bilim Dalı Başkanı)

Prof. Dr. Feyza Eraydın

Dr. Öğr. Üyesi Hatice Kübra Olkun



diş hastanesi